پسوریازیس چیست؟

0
6958
پسوریازیس - پوست - سلول های پوستی
پسوریازیس

پسوریازیس یک بیماری پوستی شایع است که باعث افزایش سرعت چرخه ی سلول های پوستی می شود. این امر باعث می شود سلول ها به سرعت در سطح پوست رشد کنند. سلول های اضافی پوست پوسته و لکه های قرمز خارش دار ایجاد می کنند که گاهی دردناک هستند. پسور یازیس یک بیماری مزمن است که غالباً می آید و می رود. هدف اصلی درمان متوقف کردن رشد سریع سلول های پوستی است. کنترل بیماری درمان قطعی برای پسوریازیس وجود ندارد ، اما می توان علائم را کنترل کرد و حتی بهبود بخشید. برخی از درمان های خانگی و همچنین مراقبتهای پزشکی می توانند به جلوگیری از پیشرفت بیماری کمک کنند. در ادامه به مبحث نکاتی در مورد درمان و علائم پسوریازیس میپردازیم.

علائم پسوریازیس و بیماری پوستی

  • لکه های قرمز بیماری پوستی پوشیده از پوسته های ضخیم و نقره ای
  • نقاط کوچک پوسته پوسته شده (معمولاً در کودکان مشاهده می شود )
  • پوست خشک و ترک خورده که ممکن است خونریزی کند
  • خارش ، سوزش یا درد
  • ناخن های ضخیم ، سوراخ دار یا فرورفته
  • مفاصل متورم و سفت

پسوریازیس پلاک دار

شایع ترین شکل آن ، پسوریازیس پلاک دار است که باعث ایجاد ضایعات برآمده و قرمز بر روی پوست (پلاک) می شود که با پوسته یا فلس های نقره ای پوشانده شده اند. پلاک ها ممکن است خارش دار یا دردناک باشند و تعداد آن ها متغیر است. این پلاک ها می توانند در هر نقطه ای از بدن شما از جمله دستگاه تناسلی و بافت نرم داخل دهان ایجاد شوند.

پسوریازیس ناخن

پسوریا زیس می تواند بر روی ناخن های دست و پا تأثیر بگذارد و باعث تورفتگی، رشد غیر طبیعی و تغییر رنگ ناخن شود. ممکن است ناخن های پسوریازیسی از بستر ناخن شل و جدا شوند (اونیکولیز). در موارد شدید ممکن است باعث خرد شدن ناخن شود.

پسوریازیس خال دار

این نوع در درجه اول در کودکان و جوانان ایجاد می شود. این بیماری معمولاً توسط یک عفونت باکتریایی مانند گلودرد استرپتوکوکی ایجاد میشود.این بیماری با ضایعات پوسته پوسته و کوچک و به شکل قطره ای روی تنه ، بازوها ، پاها و پوست سر مشخص می شود. ضایعات با پوسته ریز پوشانده شده و به اندازه پلاکهای معمولی ضخیم نیستند. ممکن است خود به خود از بین برود یا ممکن است به صورت مکرر عود کند.

پسوریازیس وارونه

این نوع به طور عمده روی پوست زیر بغل ، کشاله ران ، زیر سینه ها و اطراف دستگاه تناسلی تأثیر می گذارد. پسوریازیس وارونه باعث ایجاد لکه های صاف ، قرمز و ملتهب می شود که با مالش و تعریق بدتر می شوند. عفونت های قارچی ممکن است این نوع پسوریاسیس را تحریک کنند. رعایت بهداشت بدن برای بهبود این بیماری بسیار مهم و تاثیر گذار است.

پسوریازیس چرکی

این نوع غیر معمول پسوریازیس می تواند باعث علائم پوستی گسترده (پسوریاسیس چرکی عمومی) شود یا در نواحی کوچکتر مانند دست ، پا یا انگشتان ایجاد شود. عموماً به سرعت رشد می کند، و تاول های پر از چرک فقط چند ساعت پس از قرمز و دردناک شدن پوست شما دیده میشوند. ممکن است تاول ها عود کنند. پسوریازیس چرکی جنرالیزه می تواند باعث تب ، لرز ، خارش شدید و اسهال نیز شود.

پسوریازیس اریترودرم

این نوع پسوریاسیس بسیار نادر است و می تواند تمام بدن شما را با بثورات پوستی که می توانند خارش یا سوزش داشته باشند بپوشاند.

آرتریت پسوریاتیک

آرتریت پسوریازیس این نوع علاوه بر پوست ملتهب و پوسته پوسته، باعث تورم و درد مفاصل نیز می شود. گاهی علائم مفصلی می توانند اولین یا تنها تظاهر این نوع پسوریاسیس باشند یا در برخی مواقع فقط تغییراتی در ناخن دیده می شود. علائم آن از خفیف تا شدید است و آرتریت پسوریاتیک می تواند بر روی هر مفصل تأثیر بگذارد. اگرچه این بیماری معمولاً به اندازه سایر اشکال آرتریت فلج کننده نیست، اما می تواند باعث سفتی و آسیب پیش رونده مفاصل شود که در جدی ترین موارد ممکن است منجر به ناهنجاری های دائمی و غیر قابل جبران شود.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر گمان می کنید ممکن است پسوریازیس داشته باشید ، برای معاینه به پزشک مراجعه کنید. همچنین در صورت بروز وجود علائم پسوریازیس نیز با پزشک خود مشورت کنید . این علائم عبارتند از:

  • ناراحتی و درد
  • انجام کارهای روزمره را دشوار کند
  • باعث نگرانی از ظاهر پوست شود
  • منجر به مشکلات مفصلی مانند درد ، تورم یا عدم توانایی در انجام کارهای روزانه می شود

اگر علائم و نشانه های شما با درمان بهبود پیدا نکرده اند  یا بدتر شده اند، از پزشک خود مشاوره بگیرید. برای کنترل پسوریا زیس ممکن است به یک داروی متفاوت یا ترکیبی از درمان ها نیاز داشته باشید.

عوامل تحریک کننده پسوریازیس

عوامل بسیاری در شروع و همچنین پیشرفت این بیماری می توانند موثر باشند، عواملی که معمولا می توان از آنها پیشگیری کرد. عواملی که ممکن است باعث تحریک پسوریازیس شوند عبارتند از:

  • عفونت ها مانند گلودرد استرپتوکوکی یا عفونت های پوستی
  • صدمه به پوست مانند برش یا خراش ، نیش حشرات یا آفتاب سوختگی شدید
  • فشار روانی
  • سیگار کشیدن
  • مصرف الکل زیاد
  • کمبود ویتامین D
  • داروهای خاص – از جمله لیتیم ، که برای اختلال دو قطبی تجویز می شود ، داروهای فشار خون بالا مانند بتا بلاکر ها ، داروهای ضد مالاریا و یدیدها

درمان پسوریازیس

دیدگاهتان را بنویسید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید