آنژین یا حملات قلبی به معنی درد، ناراحتی و گرفتگی قفسه سینه است که ممکن است به صورت یک حمله ناگهانی اتفاق افتد و معمولا به مدت 1 تا 15 دقیقه طول می کشد. این حملات قلبی (آنژین) با توجه به نوع آن، به سه دسته پایدار، ناپایدار و متغیر تقسیم می شود(انواع آنژین قلبی). در ادامه به مبحث نکاتی در مورد بیماری آنژین یا حملات قلبی ، درمان و علائم آن میپردازیم.(احساس فشار در قفسه سینه)
آنژین یا حملات قلبی
- حملات قلبی به خودی خود یک بیماری نیست؛ بلکه علامتی از یک بیماری قلبی است.
- معمولا حملات قلبی به دلیل کاهش اکسیژن خون در قلب، رخ می دهند.
- گرفتگی قفسه سینه و تنگی نفس از علائم همراه با آنژین هستند.
- تغییر در شیوه زندگی، تغذیه و مصرف دارو های خاص از جمله روش های درمانی این عارضه هستند.
آنژین
آنژین به تنهایی یک بیماری خاصی نیست و معمولا منجر به مرگ نمی شود؛ اما نشانه ای احتمالی از بیماری های قلبی و عروق کرونری است. حمله قلبی معمولا به صورت درد و گرفتگی قفسه سینه بروز می کند. این اتفاق زمانی رخ می دهد که قسمتی از عضله قلب کمتر از حد معمول، اکسیژن دریافت کند. فردی که دچار چنین حملاتی می شود، به احتمال زیاد دچار یک عارضه قلبی عروقی شده است.
انواع آنژین قلبی
آنژین پایدار یا مزمن:
این نوع حمله به این معنی است که قلب سخت تر کار می کند؛ مثل وقتی که ورزش می کنید. این نوع از آنژین یک الگوی منظم و پایداری دارد که در طی چند ماه یا حتی چند سال، قابل تشخیص و پیش بینی است. استراحت کردن و مصرف برخی دارو های خاص می توانند علائم این نوع حملات قلبی را کاهش دهند.
آنژین ناپایدار:
این نوع آنژین برخلاف مورد قبلی، الگوی منظمی ندارد و حتی ممکن است هنگام استراحت هم رخ دهد. این مشکل ناپایدار خیلی شایع نیست؛ اما بسیار جدی و تا حدی خطرناک است. نشان دهنده بروز یک حمله قلبی است که ممکن است به زودی، مثلا: چند ساعت یا چند هفته بعد، اتفاق بیفتد.
آنژین های مختلف و عروقی:
آنژین های عروقی و صدری انواع نادر، ولی خطرناک هستند و کمتر دیده می شوند؛ اما ممکن است در حالت استراحت و حتی بدون داشتن هیچ بیماری زمینه ای و کرونری رخ دهند. این نوع حمله قلبی معمولا به دلیل باریک شدن یا شل شدن غیر طبیعی رگ های خونی و کاهش جریان خون رسانی به قلب اتفاق می افتد؛ البته با مصرف دارو علائم آن، تا حدی کنترل می شود.
علائم آنژین یا حملات قلبی
آنژین معمولا در قفسه سینه احساس می شود. موارد زیر از جمله علائم این حملات هستند:
- فشرده شدن قفسه سینه
- احساس فشار در قفسه سینه
- احساس سنگینی
- احساس سفت شدن قفسه سینه
- سوزش یا درد قفسه سینه که معمولا از پشت کمر احساس می شود
- این نوع درد، گاهی ممکن است در قسمت فک، بازو ها، شانه ها، گلو، پشت و حتی دندان ها نیز احساس شود.
علائم دیگری هم ممکن است در برخی بیماران دیده شود؛ مثل:
- سوء هاضمه
- سوزش سر دل
- ضعف
- تعریق
- حالت تهوع
- گرفتی عضلات قفسه سینه
- تنگی نفس
آنژین پایدار معمولا تا یک مدت کوتاهی، طول می کشد و ممکن است به شکل گاز معده یا سوء هاضمه بروز کند؛ اما آنژین پایداری که در حالت استراحت رخ می دهد، مدت بیشتری طول می کشد و با گذشت زمان بدتر می شود. آنژین های مختلف دیگر نیز در حالت استراحت رخ می دهند و معمولا شدیدتر هستند.
درمان حملات قلبی
تغییر در سبک زندگی، تغذیه و مصرف داروهای مخصوص از جمله راه های درمانی حملات قلبی هستند که برای کاهش درد، علائم و جلوگیری از حملات قلبی خطرناک، موثر هستند. با رعایت نکات زیر می توانید شیوه زندگی تان را تغییر دهید:
- ترک سیگار
- کنترل وزن
- بررسی مقدار کلسترول به صورت مداوم و منظم
- استراحت کردن
- پرهیز از پر خوری
- کنترل استرس و اضطراب
- مصرف میوه، سبزیجات، غلات سبوس دار، لبنیات کم چرب یا بدون چربی و گوشت و ماهی بدون چربی
- استفاده از نیترات ها، مثل: نیترو گلیسیرین، برای گشاد شدن، آرام کردن عضلات رگ ها و کاهش حملات آنژین
از داروهای دیگری هم برای کاهش حملات آنژین استفاده می کنند؛ مثل:
- مسدود کننده های بتا
- مسدود کننده های کانال کلسیم
- مهار کننده آنزیم آنژیو تانسین (ACE)
- دارو های خوراکی آنتی پلاکت
- دارو های ضد انعقاد
دلایل بروز آنژین
در اغلب موارد، داشتن بیماری های زمینه ای عروق کرونری باعث بروز آنژین و حملات قلبی می شود. عروق کرونری مسئول تامین اکسیژن به قلب هستند. رسوب کلسترول و پلاک ها در دیواره رگ ها، منجر به تنگ یا مسدود شدن رگ ها می شود. در نتیجه:
- به علت تنگ شدن رگ ها، خون اکسیژن دار به سختی به قلب می رسد.
- آسیب پذیری رگ های خونی بیشتر می شود؛ مثلا: سیگار کشیدن یا خوردن غذا های پر چرب و با قند زیاد، باعث رسوب پلاک ها در دیواره رگ ها می شود و در نتیجه آسیب بیشتری به رگ ها وارد می گردد.
- پلاک هایی که در دیواره رگ ها رسوب می کنند باعث تنگ شدن قطر آن ها می شوند، همچنین ممکن است ذرات پلاک ها از هم جدا شوند و باعث ایجاد لخته های خونی و مسدود شدن رگ ها شوند.
احساس فشار در قفسه سینه