بیماری کبد چرب یا استیاتوسیس کبدی ، زمانی رخ می دهد که میزان چربی انباشته شده در آن، از حد مجاز فراتر رود. وجود مقدار بسیار کمی از چربی در این ارگان بسیار طبیعی است؛ اما اگر از حد مجاز فراتر رود، مشکلاتی برای انسان به وجود خواهد آورد.می تواند شما را در مباحث پزشکی و طب سنتی راهنمایی کنند. در ادامه به مبحث نکاتی در مورد بیماری کبد چرب میپردازیم.علائم بیماری کبدی-درمان بیماری کبدی- گروه کادر درمان و پرستاری علوم پزشکی طب لاین24
کبد چرب
کبد دومین ارگان بزرگ در بدن انسان است. این ارگان به فرآوری مواد مغذی موجود در خوراکی ها و نوشیدنی ها کمک کرده و همانند فیلتر خون را از ترکیبات مضر پاک سازی می کند. چنانچه مقدار چربی انباشته شده از مقدار مجاز فراتر رود، باعث التهاب و آسیب به کبد شده و در نهایت شکافی در آن ایجاد می شود. در صورتی که این شرایط به موقع درمان نشود، منجر به ناکار آمدی کبد خواهد شد. افرادی که بیش از حد مشروبات الکلی مصرف می کنند، به کبد چرب مبتلا شده و این شرایط بیماری کبد چرب الکلی نام دارد. از طرف دیگر، افرادی که نوشیدنی های الکل دار مصرف نمی کنند؛ اما به این بیماری مبتلا می شوند، با نام کلی بیماری کبد چرب غیر الکلی شناخته می شود.
علائم کبد چرب
در بسیاری از مواقع کبد چرب هیچ نشانه قابل توجهی ندارد؛ اما خستگی یا ناراحتی در قسمت سمت راست بالای شکم تان یک نشانه است. در برخی از انسان های مبتلا به کبد چرب، بیماری های دیگری هم آشکار می شود که بروز شکاف در این ارگان از جمله نمونه های آن است. نام علمی بروز شکاف در کبد، فیبروز کبد است.
برخی از نشانه های بیماری ناخوشی الکلی جگر شامل:
- بی اشتهایی؛
- کم شدن وزن؛
- خستگی و بی حالی؛
- بی حوصلگی؛
- خون دماغ شدن؛
- خارش پوست؛
- زرد شدن پوست و چشم ها؛
- مشاهده دسته ای از رگ های خونی در زیر پوست؛
- شکم درد؛
- تورم شکم؛
- تورم پاها؛
- بزرگ شدن سینه در آقایان؛
- سردرگمی و گیجی.
علت کبد چرب
زمانی کبد انسان چرب شده است که بدن دیگر توانایی فرآوری مقدار زیاد چربی را نداشته باشد یا این که از سوخت و ساز تمام سلول ها جلوگیری کند. از این رو، مقدار چربی اضافی در سلول های کبد انباشته شده و باعث بروز بیماری کبد چرب می شود. دلایل بسیاری هستند که باعث چرب شدن کبد می شوند. به طور مثال: چنانچه فرد در نوشیدن مشروبات الکلی زیاده روی کند، کبد او چرب خواهد شد؛ یعنی اولین مرحله از ابتلا به بیماری کبد چرب الکلی،ایجاد می شود. در اشخاصی که مشروبات الکلی مصرف نمی کنند، به راحتی نمی توان علت چرب شدن کبدشان را مشخص کرد.
یک یا چندین مورد از عوامل زیر ممکن است نقشی کلیدی در چرب شدن کبد انسان داشته باشند:
- چاقی مفرط؛
- بالا رفتن میزان قند خون؛
- مقاومت انسولین؛
- زیاد شدن مقدار چربی های خون؛ مخصوصا نوع تری گلیسیرید آن
تشخیص بیماری کبد چرب
برای این که پزشک بتواند تشخیص دهد که به بیماری استیاتوسیس کبدی مبتلا شده اید، درباره سابقه بیماری تان سئوال هایی می پرسد. علاوه بر این، سعی میکند تا با انجام تست جسمانی و یک یا چندین آزمایش دیگر، ثابت کند که کبدتان چرب شده است.
علائم بیماری کبدی-درمان بیماری کبدی- گروه کادر درمان و پرستاری علوم پزشکی طب لاین
سابقه پزشکی و کبد چرب
در مواردی که پزشک مشکوک شود که به استیاتوسیس کبدی مبتلا شده اید، به احتمال زیاد سئوال هایی مشابه موارد زیر از شما خواهد پرسید:
- سابقه خانوادگی ؛ابتلا به بیماری که هر گونه سابقه مربوط به کبد چرب را در برمی گیرد؛
- میزان مصرف نوشیدنی های الکل دار و سایر عادت های زندگی تان؛
- احتمال مبتلا بودن به هر گونه شرایط پزشکی دیگر؛
- اسامی داروهایی که مصرف می کنید (در صورت مصرف)؛
- مشکلاتی که به تازگی برای تان پیش آمده است.
درمان کبد چرب
در حال حاضر، هیچ گونه دارویی برای درمان کامل کبد چرب یا استیاتوسیس کبدی کشف نشده است؛ از این رو تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است. علاوه بر این، باید انواع داروهای موجود و میزان بهبود بخشی شان بررسی شود. در بسیاری از موارد تغییر سبک زندگی در بهبود بیماری کبد چرب موثر است. به طور مثال: پزشک تان یک یا چندین مورد از موارد زیر را پیشنهاد خواهد کرد:
- عدم استفاده یا محدود کردن مصرف مشروبات الکلی؛
- پیاده روی برای کم کردن وزن؛
- تغییر سبک زندگی.
اگر به توصیه های بالا توجه کردید، اما باز هم نتیجه ای حاصل نشد، پزشک راه درمان دیگری را معرفی خواهد کرد. مثلا: ممکن است بخواهد تا هر کدام از کارهای زیر را انجام دهید:
- مصرف داروهای خاص؛
- انجام عمل جراحی.
انواع بیماری های کبد چرب
کبد چرب به دو دسته اصلی تقسیم می شود: کبد چرب الکلی و کبد چرب غیر الکلی.
- کبد چرب غیر الکلی خود به چند زیر مجموعه: کبد چرب ساده غیر الکلی، استاتو هپاتیت غیر الکلی و کبد چرب بارداری تقسیم میشود.
- کبد چرب الکلی شامل: بیماری کبد چرب الکلی ساده و بیماری کبد چرب الکلی استاتو هپاتیت تقسیم می شود.
علائم بیماری کبدی-درمان بیماری کبدی- گروه کادر درمان و پرستاری علوم پزشکی طب لاین24
کبد چرب