علتهای مختلفی منجر به درد در مثانه میشود که در اغلب موارد با تکرر ادرار هم همراه است. در اغلب موارد، این علتها قابل درمان هستند، اما گاهی بیماری که منجر به درد شده، مزمن است و به درمان بلند مدت نیاز دارد. نوع درد مثانه به علت آن بستگی دارد. به عنوان مثال افرادی که به عفونت مثانه مبتلا هستند، معمولا هنگام ادرار کردن درد و سوزش را احساس میکنند. در مقابل کسانی که به سنگ مثانه مبتلا هستند، درد دائمی دارند.
علامت درد مثانه
درد مثانه معمولا قسمت تحتانی لگن را درگیر میکند و در اغلب موارد بعد از شروع، با احساس نیاز به دفع ادرار فوری همراه است. این درد هنگام پر شدن مثانه تشدید میشود و بعد از تخلیه، تسکین پیدا میکند. همچنین ممکن است بیمار هنگامی که نشسته، درد بیشتری نسبت به حالت خوابیده داشته باشد. این موضوع بخاطر فشاری است که در موقعیت نشسته به زیر شکم وارد میشود.
مهمترین دلایل درد مثانه عبارت است از:
- عفونت ادراری (در بخش مثانه)
- سیسیت بینابینی یا سندروم مثانه دردناک
- سرطان مثانه
- سنگ مثانه
1- عفونت ادراری: این موضوع در خانمها شایعتر است. عفونت ادراری توسط باکتریهایی به نام E-coli ایجاد میشود که به صورت طبیعی روی پوست بدن یا دیوارههای روده وجود دارند، اما اگر از طریق مجرای ادرار وارد مثانه شوند. عفونت ایجاد میکنند.
علائم عفونت ادراری شامل موارد زیر است:
- تکرر ادرار
- درد و سوزش هنگام دفع ادرار
- درد کمر
- احساس فشار در لگن
- رنگ کدر ادرار
- بوی بدتر از حالت معمول ادرار
- خون در ادرار
درمان عفونتهای ادراری
عفونت مثانه با آنتی بیوتیکهای خوراکی درمان میشود؛ عفونتهای ادراری مکرر ممکن است به دوره مصرف آنتی بیوتیک طولانیتری نیاز داشته باشد. یک دوره مصرف ۳ تا ۷ روزه برای موارد معمولی و دوره ۷ تا ۱۴ روزه برای موارد شدید کفایت میکند؛ در صورتی که بیماران بعد از این مدت، همچنان درد یا سایر علائم را داشته باشند، باید دوباره به پزشک کلیه و مجاری ادراری مراجعه کنند. همچنین ممکن است پزشک برای تسکین درد و سوزش داروی مسکن تجویز کند.
چرا زنان معمولا بیشتر از مردان به سیستیت مبتلا میشوند؟ زیرا فاصله مقعد با مجرای ادرار در آنها کمتر است و مجرای ادرار بسیار کوتاهتری دارند، بنابراین باکتریها میتوانند راحتتر وارد مثانه شوند.
2-سیستیت بینابینی/ سندرم مثانه دردناک
سیستیت بینابینی که به آن سندرم مثانه دردناک نیز گفته میشود، بیماری مزمنی است که علائم دردناک ادراری ایجاد میکند ، این بیماری بیشتر زنان را تحت تاثیر قرار میدهد.
علائم سیستیت بینابینی
متداولترین علائم سندرم مثانه دردناک عبارت است از:
- احساس فوریت شدید برای ادرار کردن
- تکرر ادرار
- سوزش هنگام ادرار و ادامه درد مثانه بعد از ادرار
- درد مثانه
- درد لگن
- درد شکم
- درد بین واژن و مقعد (زنان)
- درد بین کیسه بیضه و مقعد (مردان)
- رابطه جنسی دردناک
درمان سیستیت بینابینی
هیچ درمان قطعی برای سیستیت بینابینی وجود ندارد. بهترین روشها برای تسکین علائم این بیماری هستند:
تغییر سبک زندگی: ترک سیگار، اجتناب از الکل، تغییرات رژیم غذایی، ورزش ملایم و کاهش استرس روزانه.
دارو: داروهای مسکن بدون نسخه (OTC) یا داروهای ضد افسردگی سه حلقهای و پنتوسان پلی سولفات سدیم (Elmiron) که باید تحت نظارت پزشک متخصص مصرف شود.
آموزش مثانه: تمریناتی که پزشک به شما میدهد، به مثانه کمک میکند ادرار بیشتری را نگه دارد. این تمرینات شامل پیگیری تعداد دفعات دفع ادرار و افزایش تدریجی زمان بین این دفعات است.
فیزیوتراپی: فیزیوتراپیست متخصص در لگن، عضلات کف لگن بیمار را تقویت میکند و با این کار اسپاسم و فشار وارد بر لگن را کاهش میدهد.
القای مثانه: مقدار کمی مایع حاوی دارو برای کاهش سوزش در مثانه قرار داده میشود و به مدت تقریباً ۱۵ دقیقه داخل مثانه باقی میماند، بعد از آن، دارو باید مانند ادرار دفع شود.
کشش مثانه: در این روش مثانه با مایع پر میشود تا کشش داشته باشد. سپس به فرد دارویی داده میشود تا کمک کند مایع را نگه دارد و کشش را تحمل کند. برخی از افراد پس از کشش مثانه، تسکین موقت علائم را تجربه میکنند.
تحریک مغناطیسی: یک تحقیق کوچک در سال ۲۰۱۸ نشان داد که تحریک مغناطیسی درد مزمن لگن و اختلالات ادراری افراد مبتلا به سندرم درد مثانه را کاهش میدهد.
عمل جراحی: جراحی تنها در صورتی توصیه میشود که سایر شیوههای درمانی بی فایده باشند. جراحی ممکن است شامل بزرگ کردن مثانه، سیستکتومی برای برداشتن مثانه یا انحراف ادرار برای تغییر مسیر جریان ادرار باشد.
3-سرطان مثانه
سرطان مثانه زمانی ایجاد میشود که سلولهای این عضو به طور غیرقابل کنترلی رشد کنند. انواع مختلفی از سرطان مثانه وجود دارد، اما سرطان ادراری که به عنوان کارسینوم سلول انتقالی نیز شناخته میشود، شایع ترین نوع آن است.
علائم سرطان مثانه
وجود خون بدون درد در ادرار شایعترین علامت سرطان مثانه است. این بیماری در مراحل اولیه، معمولا درد یا علامت دیگری ندارد و گاها با نشانه های زیر همراه است:
- نیاز به دفعات بیشتر ادرار کردن
- سوزش یا درد مثانه هنگام ادرار
- فوریت برای ادرار کردن حتی زمانی که مثانه شما پر نیست
- مشکل در ادرار کردن و خای نشدن کامل مثانه
- جریان ضعیف ادرار
اما در مراحل پیشرفته سرطان،سایر اندامها را نیز تحت تاثیر قرار میدهد و می تواند با ناتوانی در دفع ادرار،کمردرد در یک طرف،درد استخوان،درد شکم یا لگن خود را نشان دهد.
درمانهای سرطان مثانه
درمان سرطان مثانه به نوع سرطان، میزان پیشرفت بیماری و عوامل دیگر بستگی دارد وشامل موارد زیر است:
- عمل جراحی
- پرتو درمانی
- شیمی درمانی
- ایمونوتراپی
4-سنگ مثانه
آخرین دلیل درد مثانه، وجود سنگ در این عضو است. سنگ مثانه تودههای سختی است که از مواد معدنی موجود در ادرار تشکیل شده و در صورتی تشکیل میشود که ادرار برای مدت طولانی در مثانه باقی بماند. سنگهای خیلی کوچک، هنگام ادرار کردن از مثانه خارج میشوند و علامت خاصی هم ندارند. اما سنگهای بزرگ بخاطر مسدود کردن مسیر ادرار یا چسبیدن به دیواره مثانه، معمولا با علائم دردناک همراه هستند. احتمال ابتلا به سنگ مثانه در آقایان بالای ۵۰ سال، به دلیل بزرگ شدن پروستات بیشتر است. البته خانمها نیز به این بیماری مبتلا میشوند و دور از خطر نیستند.
روشهای درمان سنگ مثانه
جراحی متداولترین روش برای درمان سنگ مثانه است، اما شیوه جراحی را پزشک بر اساس شرایط بیمار تعیین میکند.
انواع تجهیزات پزشکی و پرستاری و سالمندی با مناسب ترین قیمت موجود است.تماس بگیرید.