غده تیروئید در بدن مسئولیت تولید هورمون تیروئید را بر عهده دارد که این هورمون بسیاری از فعالیت های بدن، از جمله: سرعت سوختن کالری در بدن و ضربان قلب را کنترل و تنظیم می کند. بیماری تیروئید باعث می شود که مقدار این هورمون در بدن بسیار کم یا بسیار زیاد شود. بسته به مقدار هورمونی که این غده تولید می کند، احساس خستگی یا بی حالی خواهید داشت یا این که وزن تان کم یا زیاد می شود. خانم ها بیشتر از آقایان در معرض ابتلا به بیماری تیروئید قرار دارند. از هر 8 خانم، 1 نفر در طول عمر خود به این بیماری مبتلا می شود. گروه کادر درمان پرستاری و متخصصین علوم پزشکی طب لاین می تواند شما را در مباحث پزشکی راهنمایی کنند. در ادامه به مبحث نکاتی در مورد غده تیروئید و هیپوتیروئیدیسم میپردازیم.
مشکلات بیماری غده تیروئید برای زنان
مشکلات مربوط به عادت ماهانه: غده تیروئید چرخه عادت ماهانه را کنترل می کند. کافی است مقدار این هورمون کم یا زیاد شود، عادت ماهانه تان بسیار کم، زیاد یا نامنظم خواهد شد. علاوه بر این، ابتلا به بیماری های تیروئیدی باعث می شود که عادت ماهانه تان به کلی برای چندین ماه یا بیشتر متوقف شود؛ به این شرایط «آمنوره» گفته می شود. در صورتی که به بیماری تیروئید مبتلا شوید، غده های دیگر از جمله تخمدان ها هم مبتلا خواهند شد که در این صورت، خانم زودتر از موعد (قبل از 40 سالگی) یائسه خواهد شد.
مشکلات مربوط به باردار شدن: وقتی که بیماری تیروئیدی بر چرخه عادت ماهانه تاثیر بگذارد، بر فرآیند تخمک گذاری هم اثر می کند که همین امر باردار شدن را مشکل می سازد.
مشکلات دوران بارداری: بیماری تیروئید در دوران بارداری باعث خواهد شد که سلامت مادر و جنین به خطر بیفتد.
هیپوتیروئیدیسم (کم کاری تیروئید)
زمانی این اصطلاح را به کار می بریم که غده تیروئیدتان به میزان کافی هورمون تیروئیدی تولید نکند که به این وضعیت، تیروئید کم کار گفته میشود. این شرایط با کند کردن سرعت بسیاری از فعالیت های بدن، مثل متابولیسم همراه خواهد بود. رایج ترین دلیلی که باعث کم کاری این غده می شود، بیماری «هاشیموتو» است. افرادی که به این بیماری مبتلا می شوند، سیستم ایمنی بدن شان به اشتباه به غده تیروئید حمله می کند که در نتیجه، این غده آسیب می بیند و دیگر نمی تواند به میزان کافی هورمون های مخصوص خود را تولید کند.
دلایل ابتلا به هیپوتیروئیدیسم و غده تیروئید
- درمان هیپوتیروئیدیسم (رادیوادین)
- رادیو درمانی سرطان های خاص
- برداشتن غده تیروئید
علائم هیپوتیروئیدیسم و غده تیروئید
علائم این عارضه به کندی بروز می کند. اغلب تا چندین سال زمان می برد تا شخص تمام نشانه ها را در خود مشاهده کند. در ابتدا احساس خستگی و سستی می کنید اما با گذشت زمان، علائم دیگر ناشی از کند شدن متابولیسم را مشاهده خواهید کرد. این نشانه ها شامل موارد زیر میشود:
- احساس سرما وقتی اطرافیانتان این احساس را ندارند
- یبوست
- ضعف شدن عضلات
- افزایش وزن حتی با وجود این که زیاد هم غذا نمی خورید
- درد مفاصل یا ماهیچه ها
- احساس ناراحتی یا افسردگی
- احساس خستگی مفرط
- رنگ پریدگی و خشک شدن پوست
- کم شدن ضربان قلب
- تعریق کمتر از حد طبیعی
- پف کردن صورت
- گرفتگی صدا
- خونریزی عادت ماهانه تان بیشتر از مقدار طبیعی می شود
درمان هیپوتیروئیدیسم
با مصرف داروهایی که هورمون تیروئید بدن را تأمین و تنظیم می کنند، می توان هیپوتیروئیدیسم را درمان کرد. رایج ترین داروها، نوع انسان ساز هورمونی است که غده تیروئید مسئول تولید آن می باشد. اگر غده تیروئیدتان کم کار است، به احتمال زیاد باید تا آخر عمرتان قرص های هورمونی مصرف کنید. اگر تنها با تجویز و دستور پزشک این قرص ها را مصرف کنید، هیچ خطری برایتان به وجود نخواهد آورد.
غده تیروئیدیت
به التهاب غده تیروئید، تیروئیدیت می گویند. زمانی که سیستم ایمنی بدن آنتی بادی هایی تولید می کند که به غده تیروئید حمله کنند، فرد به این بیماری دچار می شود.
دلایلی که باعث غده تیروئیدیت می شوند، عبارت اند از:
- ابتلا به بیماری های خود ایمنی مثل: دیابت نوع 1 و آرتروز رماتیسمی
- عوامل ژنتیکی
- عفونت های ویروسی یا باکتریایی
- مصرف نوع خاصی از داروها
- تیروئیدیت دو نوع اصلی دارد که شامل: بیماری هاشیموتو و تیروئیدیت پس از زایمان می شود.
طب لاین گروه کادر درمان بیماری و متخصصین علوم پزشکی و پرستاری :
گروه آموزشی علوم پزشکی ، کادر درمان پرستاری و روانشناسی طب لاین ،ارائه دهنده انواع پکیج های پزشکی ، پرستاری و داروشناسی با بهترین کیفیت میباشد.جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.
اینستاگرام گروه کادر درمان بیماری با متخصصین علوم پزشکی و پرستاری طب لاین