بیماری آرتروز

0
372
بیماری آرتروز - پزشکی

آرتروز (Arthiritis) تورم، التهاب و حساسیت یک یا چند مفصل است که در نتیجه تجزیه غضروف ایجاد می‌ شود. غضروف بافت سفت و لغزنده‌ ای است که محل اتصال استخوانها به مفصل مانند مچ دستان، زانوها، لگن یا انگشتان را می‌ پوشاند. علائم اصلی آرتروز درد و سفتی مفصل است که به طور معمول با افزایش سن بدتر می‌ شود. این علائم به تدریج و با گذشت زمان بروز می‌ کنند، اما ممکن است به طور ناگهانی نیز ظاهر شوند. گروه کادر درمان پرستاری و متخصصین علوم پزشکی طب لاین می تواند شما را در مباحث پزشکی راهنمایی کنند. در ادامه به مبحث نکاتی در مورد علائم بیماری آرتروز،‌ داروهای آرتروز و راه های درمان آن میپردازیم.

بیماری آرتروز

آرتروز معمولاً در بزرگسالان بالای 65 سال دیده می‌شود و تقریباً از هر پنج بزرگسال یک نفر به نوعی از این بیماری مبتلا است. این بیماری در زنان بیشتر از مردان و در افراد چاق بیشتر از افراد دیگر دیده می‌ شود و درمان آن که در واقع کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی است، با توجه به نوع آرتروز متفاوت است.

عواملی که باعث آرتروز می‌ شوند

غضروف یک بافت پیوندی محکم اما انعطاف پذیر در مفاصل است که عملکرد آن خنثی کردن فشار و شوک ایجاد شده بر مفاصل در هنگام حرکت و محافظت از آنها است. کاهش مقدار طبیعی غضروف باعث ایجاد برخی از انواع آرتروز می‌ شود. عفونت یا آسیب به مفاصل مانند ساییدگی و پارگی می‌ تواند تجزیه طبیعی بافت غضروف را تشدید کند و یکی از شایع ترین علتهای بروز آرتروز است. سن بالا، سابقه خانوادگی،‌ ژنتیک، اضافه وزن، عفونت باکتریایی، نحوه نشستن و ایستادن، جنسیت و آسیب وارده به مفاصل خطر ابتلا به آرتروز را افزایش می‌ دهد.

علائم آرتروز 

درد، سفتی و تورم مفاصل از شایعترین علائم آرتروز است و فرد ممکن است با کاهش دامنه حرکتی و قرمزی پوست اطراف مفصل مواجه شود. بسیاری از این علائم هنگام صبح بیشتر احساس می‌ شوند و میزان شدت آنها در طول زمان می‌ تواند ثابت یا متغیر باشد اما موارد شدید ممکن است منجر به آسیب دائمی مفصل شود. انواع اصلی آرتروز یعنی استئوآرتریت (آرتروز) و آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی) به صورتهای مختلفی باعث آسیب به مفاصل می‌شوند.

در آرتروز آسیب به غضروف مفصل باعث ایجاد اصطکاک در مفاصل، سایش استخوانها بر روی هم و خرد شدن آنها، درد و محدودیت در هنگام حرکت می‌ شود. این ساییدگی ممکن است به تدریج و یا بر اثر آسیب دیدگی مفصل یا عفونت ایجاد شود. آرتروز باعث ایجاد تغییر در استخوانها، التهاب مفصل و خراب شدن بافتهایی می‌ شود که عضله را به استخوان متصل می‌ کنند.

در روماتیسم مفصلی سیستم ایمنی بدن به لایه داخلی کپسول مفصل، غشایی سخت که تمام قسمتهای مفصل را در بر می‌ گیرد، حمله کرده و باعث التهاب و تورم آن می‌ شود. این بیماری به تدریج غضروف و استخوان در نزدیکی مفاصل را از بین میبرد.

درمان آرتروز

هدف اصلی در درمان آرتروز کاهش درد و جلوگیری از آسیب بیشتر به مفاصل است. هیچ درمان قطعی برای آرتروز وجود ندارد و مواردی مانند استفاده از دارو،‌ فیزیوتراپی و انجام عمل جراحی تا حد زیادی در کاهش علائم نقش دارند.

داروهای بیماری آرتروز

  • داروهای بیماری آرتروز مانند هیدروکدون (ویکودین) یا استامینوفن (تایلنول) برای کنترل درد موثرند، اما به کاهش التهاب کمک نمی‌ کنند.
  •  داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و سالیسیلات‌ها مانند منتول و متیل سالیسیلات (با ایجاد حس خنکی و سپس گرما روی پوست) به کنترل درد و کاهش التهاب کمک می‌ کنند.
  •  کرم های منتول یا کپسایسین مانع انتقال علائم درد از مفاصل و عدم احساس درد می‌ شوند.
  •  کورتیکو استروئیدها مانند پردنیزون یا کورتیزون با سرکوب سیستم ایمنی به کاهش التهاب کمک می‌کنند.

عمل جراحی

جراحی پا جایگزینی با مفصل مصنوعی و معمولاً برای مفاصل باسن و زانو انجام می‌ شود. اگر آرتروز در انگشتان یا و مچ دست باشد، پزشک از روش هم جوشی مفصلی استفاده می‌ کند که در آن انتهای استخوانها به هم قفل می‌ شوند.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی شامل تمریناتی است که به تقویت عضلات اطراف مفصل آسیب دیده کمک می‌ کند و در درمان آرتروز موثر است. این تمرینات درد و محدودیت حرکتی ایجاد شده را کاهش داده و به کنترل بیماری و کاهش عوارض ناشی از آن کمک می‌ کند.

تغییر در سبک زندگی

وزن متناسب خطر ابتلا به آرتروز را کاهش می‌ دهد. رژیم غذایی سالم و سرشار از آنتی اکسیدان‌ ها مانند میوه‌ ها و سبزیجات تازه به کاهش التهاب کمک می‌ کند. مصرف ماهی و آجیل هم در کاهش التهاب موثر است، اما لبنیات،‌ گوشت، غذاهای سرخ شده، فرآوری شده و غذاهایی با قند بالا باعث افزایش التهاب شده و به افراد مبتلا به آرتروز توصیه نمی‌ شود.

طب لاین گروه کادر درمان علوم پزشکی و پرستاری و داروشناسی  :

گروه آموزشی علوم پزشکی و پرستاری طب لاین ،ارائه دهنده انواع پکیج های پزشکی ، پرستاری و داروشناسی با بهترین کیفیت میباشد.جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.

اینستاگرام گروه کادر درمان علوم پزشکی و پرستاری طب لاین

دیدگاهتان را بنویسید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید