بیماری زخم معده

0
432
بیماری زخم معده - پزشکی - پرستاری - کادر درمان - زخم‌ های گوارشی

زخم‌ های گوارشی زخم‌ هایی باز هستند که در سطح داخل معده یا بخش ابتدایی روده باریک ایجاد می‌ شوند؛ به‌عبارت‌ دیگر، دو نوع زخم گوارشی داریم: زخم معده و زخم دوازدهه که متداول‌ ترین علامت هر دو نوع، درد معده (بالای شکم) است. شایع‌ ترین علل ایجاد زخم‌ های گوارشی این دو مورد هستند: عفونت با هلیکوباکتر پیلوری یا مصرف دراز مدت داروهای ضدالتهاب غیرکورتونی مانند آسپیرین. قابل ذکر است که استرس و غذاهای پر ادویه، موجب ایجاد زخم گوارشی نمی‌ شوند، اما علائم آن را بدتر می‌ کنند. گروه کادر درمان پرستاری و متخصصین روانشناسی علوم پزشکی طب لاین می تواند شما را در مباحث پزشکی راهنمایی کنند. در ادامه به مبحث نکاتی در مورد بیماری زخم معده و داروی زخم معده میپردازیم.

بیماری زخم معده

علت زخم معده، درمان آن را تعیین می‌ کند. اگر عفونت با هلیکوباکتر پیلوری وجود دارد، باید درمان برای رفع این عفونت تجویز شود. اگر زخم معده ناشی از مصرف زیاد داروهای ضدالتهاب غیرکورتونی است باید مصرف آن‌ ها کم شود یا در صورت امکان به‌طور کامل قطع شوند و با داروی دیگری جایگزین شوند. به‌طور کلی، داروهایی که به ترمیم زخم کمک می‌ کنند، بخشی از درمان زخم معده هستند.

زخم معده 

زخم‌ معده بیماری دردناکی است که لذت غذا خوردن را از شما می‌ گیرد و وقت و بی‌ وقت با دردهای شدید و خفیف آزارتان می‌ دهد. پزشکانی که در جستجوی عامل زخم معده بوده‌ اند تا مدت‌ ها تصور می‌ کردند عواملی مثل مصرف غذاهای تند، استرس، سیگار کشیدن و عادت‌ های تغذیه‌ ای غلط و مصرف بعضی از داروها تنها دلایل زخم معده‌ اند تا اینکه در سال ۱۹۸۲ دانشمندان نوعی باکتری را در مخاط معده کشف کردند و متوجه شدند که این باکتری در معده بسیاری از افراد وجود دارد. آنها این باکتری را «هلیکوباکتر پیلوری» نامیدند.

علت زخم ‌معده 

هلیکوباکتر پیلوری نوعی باکتری متحرک و مارپیچ است و امروزه مهم‌ ترین علت زخم‌ معده به شمار می‌ آید. این باکتری اغلب در دوران کودکی و از طریق آب و غذا وارد بدن می‌ شود و می‌ تواند سال‌ ها در دستگاه گوارش بماند. حدود دو‌ سوم جمعیت جهان این باکتری را در بدن خود دارند بدون این که دچار زخم معده شوند. در بعضی موارد این باکتری به لایه پوششی دستگاه گوارش آسیب می‌ زند، قسمت‌ های آسیب‌ دیده در معرض اسید معده قرار می‌ گیرند و به زخم تبدیل می‌ شوند. در شرایطی که این زخم‌ ها دیر درمان شوند، خونریزی، عفونت و التهاب در پی خواهند داشت.

نشانه‌های زخم‌ معده

زخم‌ معده همیشه با دردهای شدیدی همراه است. این درد ها موقتی‌اند و زمانی که معده خالی باشد شدیدتر می‌‌ شوند. در نتیجه در بین وعده‌ های غذایی یا در طول شب بیمار درد را بیشتر احساس می‌ کند. دردها می‌ توانند از چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشند. البته زخم ‌معده غیر از درد، علائم دیگری هم دارد. از نشانه‌های زخم‌ معده می‌ توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نفخ
  • تهوع
  • استفراغ
  • کاهش وزن بدون دلیل مشخص
  • مدفوع تیره و سیاه‌رنگ
  • سرگیجه
  • سختی تنفس
  • احساس خستگی بی‌دلیل
  • رنگ‌ پریدگی پوست
  • استفراغی که دارای ذرات خونی است.
  • دل‌ درد شدید

 درمان خانگی بیماری زخم معده

  • برای درمان زخم معده رژیم غذایی سالم داشته باشیم: در برنامه غذایی خود مقدار زیادی میوه (به‌خصوص میوه‌ های دارای ویتامین‌های آ و ث)، سبزی و غلات سبوس‌ دار بگنجانیم. اگر غذاهای سرشار از ویتامین نخوریم، ترمیم زخم معده به‌کندی پیش می‌ رود.
  • خوردنی‌‌ های دارای پروبیوتیک بیشتر بخوریم: مانند ماست پروبیوتیک، پنیر کمی مانده و قدیمی، کلم قرمز مانده در سرکه و نوشیدنی کفیر (نوعی نوشیدنی تخمیری حاصل از شیر).
  • غذاها و نوشیدنی‌های تشدید کننده درد معده را حذف کنیم: باید بیشتر دقت کنیم. خوردن بعضی از غذاها ممکن است درد معده را تشدید کند. از خوردن این غذاها بپرهیزیم. این غذاها فهرست ثابتی ندارند و هر فردی باید غذاهایی که دردش را بیشتر می‌کنند خودش پیدا کند.
  • به تغییر داروی مسکن فکر کنیم: اگر برای یک درد ساده مدت زیادی است در حال مصرف یک داروی مسکن غیر نسخه‌ای هستیم، حتماً آن را با دکتر داروساز یا پزشک معالج مطرح کنیم. شاید تغییر دادن آن به یک داروی مسکن که روی معده تأثیر ندارد به روند درمان کمک زیادی بکند.

آشنایی با انواع داروی زخم معده

وقتی پزشک معالج در مورد تشخیص زخم معده مطمئن شد، بر اساس این‌که علت زخم معده چه بوده است برای ما درمان زخم معده را تجویز میکند. درمان زخم معده ممکن است شامل انواع داروی زخم معده  و برخی از موارد زیر باشد:

  • داروی زخم معده یا زخم‌ های گوارشی آنتی‌ بیوتیک‌ ها برای از بین بردن هلیکوباکتر پیلوری: اگر آزمایش‌ ها نشان دهد که در معده، عفونت با هلیکوباکتر پیلوری وجود دارد، پزشک معالج مجموعه‌ ای از چند آنتی‌ بیوتیک را تجویز می‌ کند. پزشک معالج براساس محل زندگی و وضعیت مقاومت هلیکوباکتر پیلوری نسبت به آنتی‌بیوتیک‌ها، آنتی‌بیوتیک مناسب را تجویز می‌ کند. دوره مصرف این آنتی‌ بیوتیک‌ ها دو هفته است. علاوه بر آنتی‌ بیوتیک‌ ها، پزشک داروهای دیگر هم تجویز خواهد کرد.

روش‌های تشخیص بیماری زخم‌ معده

زمانی که معده درد داشته باشیم، پزشک در طول معاینه علائم زخم‌ معده را مورد بررسی قرار می‌ دهد و درباره سوابق پزشکی و داروهای مصرفی پرس‌ و‌ جو می‌ کند. در صورت داشتن نشانه‌ های زخم معده باید آزمایش‌ هایی انجام دهیم تا پزشک‌ مان درباره وجود هلیکوباکتر پیلوری مطمئن شود. اگر آزمایش‌ ها حضور این باکتری را در معده تأیید کنند، پزشک درباره‌ ی نوع داروی مصرفی و درمان زخم‌ معده تصمیم‌ گیری خواهد کرد.

درمان زخم‌ معده یا زخم‌ های گوارشی

اگر زخم‌ معده درست و به‌ موقع درمان نشود ممکن است به سرطان معده منجر شود. به‌همین دلیل با دیدن نشانه‌ ها باید فوراً به پزشک مراجعه کنیم تا داروی مناسب را برای درمان زخم‌ معده تجویز کند. بهتر است در طول درمان زخم‌ معده از غذاهایی که اسید معده را افزایش می‌ دهند مانند ترشیجات حاوی سرکه پرهیز کنیم و خودسرانه از داروهای ضد‌ التهابی استفاده نکنیم؛ چون بعضی از همین داروها می‌ توانند به مخاط معده آسیب بزنند. مهم‌ تر از همه با ارتقای سطح بهداشت و دسترسی به آب سالم، می‌ توانیم شاهد کاهش آلودگی به میکروب هلیکوباکتر پیلوری باشیم.

طب لاین گروه کادر درمان  و متخصصین علوم پزشکی و پرستاری و روانشناسی  :

گروه آموزشی علوم پزشکی ، کادر درمان پرستاری و روانشناسی طب لاین ،ارائه دهنده انواع پکیج های پزشکی ، پرستاری و داروشناسی با بهترین کیفیت میباشد.جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.

اینستاگرام گروه کادر درمان متخصصین علوم پزشکی و پرستاری و روانشناسی طب لاین

دیدگاهتان را بنویسید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید